Składniki:
3 żółtka,
80 g cukru,
1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
1/2 filiżanki śmietany,
80 g czekolady,
300 g wina Mascarpone,
1/2 paczki podłużnych biszkoptów,
1/2 filiżanki wina Marsala,
1/2 kubka śmietany,
1/2 paczuszki środka usztywniającego do śmietany,
1/2 paczuszki cukru waniliowego,
kakao
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić w misce z cukrem na pianę i wymieszać ze skórką cytryny.Śmietanę podgrzać w garnku i rozpuścić w niej czekoladę.Masę czekoladową wymieszać z ubitymi żółtkami.Dodać Mascarpone, wymieszać.Głęboki półmisek wyłożyć biszkoptami, skropić Marsalą, wylać masę na wysokość ok. 3 cm i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i środkiem usztywniającym i wyłożyć na masę czekoladową.Nałożyć porcje na talerze, posypać kakao i podać.
Potrzebne przybory:
normalne naczynia kuchenne
Uwagi:
Buon appetito... ;-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | crazy_girl89 |