Tiramisu z czekoladą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 żółtka,
80 g cukru,
1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
1/2 filiżanki śmietany,
80 g czekolady,
300 g wina Mascarpone,
1/2 paczki podłużnych biszkoptów,
1/2 filiżanki wina Marsala,
1/2 kubka śmietany,
1/2 paczuszki środka usztywniającego do śmietany,
1/2 paczuszki cukru waniliowego,
kakao

Jak przyrządzić?

Żółtka ubić w misce z cukrem na pianę i wymieszać ze skórką cytryny.Śmietanę podgrzać w garnku i rozpuścić w niej czekoladę.Masę czekoladową wymieszać z ubitymi żółtkami.Dodać Mascarpone, wymieszać.Głęboki półmisek wyłożyć biszkoptami, skropić Marsalą, wylać masę na wysokość ok. 3 cm i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i środkiem usztywniającym i wyłożyć na masę czekoladową.Nałożyć porcje na talerze, posypać kakao i podać.

Potrzebne przybory:

normalne naczynia kuchenne

Uwagi:

Buon appetito... ;-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Autorcrazy_girl89

Tiramisu z czekoladą: Podobne przepisy

Tiramisu z czekoladą: wypróbuj również

Powiązane Tematy