Składniki:
12 ziemniaków średniej wielkości, 4 duże ogórki kiszone, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotować w mundurkach na małym ogniu przez ok. 25-30 min. Odlać wodę, ostudzić, obrać i pokroić na w miarę grubę plasterki. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej cebulkę (ok. 3 min), dodać masło. Włożyć ziemniaki, lekko posolić i popieprzyć, dodać ogórki i podgrzewć (od czasu do czasu mieszając) pod przykryciem. Gdy potrawa będzie gorąca, można zaprawić szklanką śmietany (18%). Na talerzach posypać natką pietruszki.
Jak podawać?
Jak już wcześniej wspomniałam - na ciepło.
Uwagi:
Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | raczej niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Młoda kucharka |