Sałatka ziemniaczana na gorąco - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

12 ziemniaków średniej wielkości, 4 duże ogórki kiszone, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju), 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki gotować w mundurkach na małym ogniu przez ok. 25-30 min. Odlać wodę, ostudzić, obrać i pokroić na w miarę grubę plasterki. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić na niej cebulkę (ok. 3 min), dodać masło. Włożyć ziemniaki, lekko posolić i popieprzyć, dodać ogórki i podgrzewć (od czasu do czasu mieszając) pod przykryciem. Gdy potrawa będzie gorąca, można zaprawić szklanką śmietany (18%). Na talerzach posypać natką pietruszki.

Jak podawać?

Jak już wcześniej wspomniałam - na ciepło.

Uwagi:

Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu. Smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Kalorycznośćraczej niska
Przybliżony koszt5 zł
AutorMłoda kucharka

Sałatka ziemniaczana na gorąco: Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana na gorąco: wypróbuj również

Powiązane Tematy