Składniki:
3 szklanki mąki, 3 całe jaja, 1/2 kostki roztopionej margaryny (np. Kasi), 1/4 litra śmietany, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, owoce świeże lub z kompotu
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki połączyć (najlepiej mikserem, ale można też łyżką drewnianą). Margarynę należy dodać, jak będzie chłodna. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Na wierzch ułożyć pokrojone dość drobno, np. w kostkę, owoce. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego ciasto jest pyszne. Smacznego!
Uwagi:
Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, proste, tanie i robi się je bardzo szybko. Polecam i życzę raz jeszcze smacznego :o)Aha, ja zazywczaj dodaję jabłka, gdyż to właśnie je najbardziej lubię w ciastach, ale równie dobre będą śliwki, truskawki, maliny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Asieczek:) |