Składniki:
3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, trochę proszku do pieczenia (może być 1 łyżeczka), 4 serki homogenizowane waniliowe lub owocowe, jakie kto lubi, 2 galaretki (ja lubię czerwone:), owoce dowolne, w sezonie mogą to być borówki, tuskawki, maliny, w zimie brzoskwinie z puszki lub ananasy (należy uważać na galaretkę, bo na ananasach może się gorzej ścinać)
Jak przyrządzić?
Z podanych składników robimy biszkopt: żółtka ubijamy z cukrem, mąka, na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moja rada: najlepiej jest użyć papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, ale tylko na spód blaszki (najlepiej tortownicy), tak aby boki ciasta przylegały bezpośrednio do blachy, zapobiegnie to wylewaniu się masy i galaretki na boki.Masa: serki miksujemy, jeżeli są niesłodkie, dodajemy cukier, do tego wlewamy galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody i przestudzoną. Następnie masę wylewamy na biszkopt, wkładamy do lodówki, aż zastygnie. Na to układamy owoce i zalewamy drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5-2 szklankach wody.
Uwagi:
Prościutki i naprawdę dobry, a przy tym dość efektowny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | goha23:) |