Składniki:
Biszkopt: 6 jaj, 9 łyżek cukru, 9 łyżek mąki, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Masa: duży jogurt naturalny, 1 litr malin, 2 galaretki malinowe.
Góra ciasta: 2 galaretki (dowolny smak, ale obie galaretki o tym samym smaku), owoce do przybrania, np. winogrona, nektarynki, jagody, poziomki, wiśnie.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stale ubijając, dodać cukier i po połączeniu się cukru z pianą dodać żółtka. Wymieszać (nie miksując!) powstałą masę z proszkiem do pieczenia i mąką przesiewaną sukcesywnie przez sitko. Masę wylać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w temp. 180 st. C.Masa: 2 galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, po ostudzeniu wymieszać z malinami i połączyć z jogurtem. Schłodzoną masę wylać na ostudzony i nasączony biszkopt. Biszkopt można nasączyć szklanką wody z cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki do stężenia masy malinowej.Góra ciasta: rozpuścić pozostałe 2 galaretki w dwóch szklankach gorącej wody, owocami ozdobić górną stronę ciasta i letnią galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Biokasia |