Składniki:
3 szklanki mąki,
4 jaja,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki śmietany (niekoniecznie),
2 budynie (ja daję czekoladowe),
mleko,
kostka margaryny,
półtorej szklanki cukru,
owoce różne wedle uznania (ja dodaję banany, około 2-3)
Jak przyrządzić?
Wyrobić ciasto z mąki, proszku do pieczenia, 4 żółtek, śmietany, margaryny i pół szklanki cukru. Mały kawałeczek ciasta schować do lodówki na 15 minut (na kruszonkę). Wyłożyć na blachę ciasto, na ciasto owoce. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu (dać trochę mniej mleka). Budyń wyłożyć na ciasto. Z białek i niepełnej szlanki cukru ubić na sztywno pianę i wyłożyć na ostygnięty budyń. Na pianę zertrzeć na tarce wcześniej schowane do lodówki ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Uwagi:
Zamiast budyniu można dać kisiel. Owoce nie są konieczne. Margaryna powinna być miękka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | viki |