Składniki:
Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
2 budynie cytrynowe lub śmietankowe,
1 galaretka cytrynowa,
4 łyżki cukru,
sok z 1 cytryny,
3 szkl. wody (niepełne),
1 kostka masła lub margaryny,
2 żółtka.
Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany 30%,
2 cukry waniliowe,
2 op. śmietan-fix,
1 łyżka cukru pudru.
Dodatkowo:
3 paczki herbatników,
sok z 1 cytryny,
spirytus.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników upiec biszkopt. Masa budyniowa:Zagotować 2 szkl. wody z cukrem, dodać rozpuszczone w 1 szkl. wody budynie. Zagotować, zdjąć z gazu i dodać galaretkę w proszku i sok z cytryny. Wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć z żółkami, ucierając, dodawać po 1 łyżce budyniu. Utartą masę wyłożyć na biszkopt.Masa śmietanowa:Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietan-fix. Ubitą masę wyłożyć na masę budyniową.Wycisnąć sok z cytryny (cytryna + 2 łyżki spirytusu + troszkę cukru + woda). Na masę śmietanową układać herbatniki moczone w soku z cytryny.
Uwagi:
Po zrobieniu ciasto należy wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Milena :-) |