Składniki:
4 zupki chińskie (Vifon - różne smaki), 1 kapusta pekińska, 1 pierś kurczaka podwójna, puszka kukurydzy, majonez
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od rozdrobnienia makaronu z zupek i dodania do niego wszystkich przypraw z zupek. Zalewamy to wodą w takiej ilości, aby makaron został całkowicie zalany, ale nie więcej. Przykrywamy i czekamy, aż makaron spęcznieje. W tym czasie możemy poszatkować kapustę w drobną kosteczkę i podsmażyć uprzednio pokrojonego w kostkę kurczaka na patelni. Tak przygotowane składniki mieszamy, dodając oczywiście kukurydzę. W tej postaci sałatka jest już wyśmienita i gotowa do spożycia, jednak kto lubi, może do niej dodać majonezu w dowolnej ilości. Smacznego!
Jak podawać?
Najlepsza jest od razu po przygotowaniu, z lodówki to nie to samo.
Uwagi:
Najlepiej wybrać 2 zupki ostre i 2 łagodne. Sałatka jest o tyle wygodna, że jej smak dają nam przyprawy z zupek, więc jeśli zmienimy ich smak, będzie to kompletnie inna sałatka.Ważne jest także, aby nie dolać za dużo rosołu powstałego z zupek. Tak naprawdę całą wodę powinien pochłonąć makaron, ostatecznie może zostać trochę na dnie, ale jeśli zostanie np. szklanka rosołu, to odlejmy go. Można dodać inne warzywa, np. konserwową paprykę, groszek czy cokolwiek sobie wymyślimy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | maciup |