Składniki:
4 skrzydełka kurczaka, jedno jajko, sól, curry, ostra papryka, mąka, mleko, olej, bułka tarta, płatki kukurydziane, łyżka masła
Jak przyrządzić?
Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. W międzyczasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy, zależy od naszego gustu i od tego, jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąkę i bułkę tartą w proporcji 1:3 z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa, wyrzucić, a pozostałe odsączyć z wody, następnie obtoczyć w bułce tartej z mąką, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką. Pamiętaj, aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki! Następnie w wysokim naczyniu (np. patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła i gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, włóż do niego panierowane skrzydełka. Pamiętaj! Oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone. Smażyć do uzyskania złotawego koloru.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Miriam |