Składniki:
Duże, młode ziemniaki, cebula, masło, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy, nie obieramy. Każdy ziemniak przekrajamy na pół i wkładamy do środka łyżkę masła, składamy jak kanapkę.Powlekamy piórkami cebuli (wystarczy sporą cebulę przekroić na czworo i rozdzielić warstwy). Wszystko pieprzymy, solimy - jeśli ktoś lubi, to używamy większej ilości przypraw - czosnek mile widziany. Ziemniaki szczelnie zawijamy w folię i hop - na grill, a jeszcze lepiej do wypalającego się żaru z ogniska.
Potrzebne przybory:
grill lub ognisko, folia aluminiowa
Jak podawać?
Do ręki, kiedy ziemniak zmięknie, a aromat cebuli rozniesie się po okolicy. Byle ostrożnie, gorące!
Uwagi:
Można do naszych ziemniaków dorzucić pieczarki, pieczone w ognisku, smażone na grillu, jak kto lubi. Masła należy dać sporo i często ziemniaki przekładać, wtedy roztopiony tłuszcz wypłynie ze środka ziemniaka i nie pozwoli przypalić się cebuli. Zamykajcie paczuszki z folii aluminiowej szczelnie, bo inaczej wszystko co płynne wypłynie do ognia i będzie koniec zabawy:(
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | srednia |
Autor | PRAWDZIWA Martana |