Składniki:
1 kg twarogu zmielonego,
40 dag cukru pudru,
8 jajek,
10 dag masła lub margaryny,
2 dag drożdży,
50 dag wybranych owoców,
kilka łyżek cukru żelującego.
Jak przyrządzić?
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ucierać i dodawać po kolei żółtka, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru (oczywiście z odrobiną mleka), dodać do masy, wymieszać, na końcu dodać stopione i ostudzone masło oraz pianę z białek, wymieszać. Masę przełożyć do posmarowanej i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną (ja to stosuję) formy. Ciasto piec ok. 50 min w 180 stopniach. W tym czasie należy wybrane owoce posypać cukrem żelującym (jeśli są to owoce z małą ilością wody, to dodać wodę) i podgrzewać kilka minut. Położyć na upieczonym serniku i wstawić do lodówki.
Uwagi:
Napisałam wybrane owoce, gdyż mogą być to czereśnie (polecam:), wiśnie, gruszki, śliwki odpowiedniej wielkości oczywiście. Nie polecam natomiast miękkich owoców takich jak truskawki, ponieważ rozmiękną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | alunia |