Składniki:
0,5 kg boczku,
1 op. śliwek suszonych,
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Jak przyrządzić?
Boczek kroimy w plastry, które rozbijamy dłonią, posypujemy przyprawami, układamy dwie lub jedną śliwkę suszoną i zawijamy, spinając na końcu wykałaczką.
Potrzebne przybory:
wykałaczki
Jak podawać?
Potrawa dobrze prezentuje się na dużym półmisku, na którym centralnie umieszczamy sos w miseczce, a wokół układamy boczek ze śliwką na sałacie.
Uwagi:
Wyśmienita potrawa podana z sosami, dipami czosnkowymi, wspaniała do zakąszania przy alkoholu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | maciekgruby222 |