Fasola z boczkiem - danie na rozgrzanie
OLIWKA . • dawno temuFasola z boczkiem to danie, które nas rozgrzeje w zimny dzień, doda energii i sprawi, że jeszcze długo, długo po obiedzie będziemy czuły się syte. By cieszyć się jej smakiem, musisz jednak rozpocząć przygotowanie już dzień wcześniej. Na czym one polegają? Przekonaj się i sprawdź jak smakuje ta potrawa dla prawdziwych kobiet.
Przygotuj:
- 4 plastry wędzonego boczku
- 50 dag białej fasoli
- 5 marchewek
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- majeranek
- ząbek czosnku
Krok 1
To danie z fasoli zacznij przygotowywać na dzień przed podaniem. Opłucz fasolę i zalej ją wodą. Powinna się moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
Krok 2
Podsmaż boczek na patelni.
Krok 3
Na wytopionym tłuszczu zarumień pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 4
Cebulę przełóż do rondla, dodaj ugotowaną fasolę, pokrojoną w kostkę marchew, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek i ząbek czosnku.
Krok 5
Fasola z boczkiem powinna się gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś sycącą potrawę jeszcze 20 minut.
Krok 6
Przełóż rozgrzewającą danie do głębokich talerzy i na każdej porcji ułóż plaster boczku. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze