Składniki:
Jedna duża kapusta pekińska, 2 marchewki, puszka kukurydzy, majonez, 1-2 łyżeczki oliwy lub oleju, 1 łyżeczka octu, pieprz i sól.
Jak przyrządzić?
Umyć dokładnie kapustę (ja robię to w taki sposób: obrywam po jednym liściu z kapusty i dokładnie myję, zajmuje mi to ok. 5 min, ale przynajmniej wiem, że kapusta jest czysta), pokroić według upodobań, żeby nie było za grubych kawałków. Zetrzeć marchewki (nie na papkę), dodać majonez (ja daję prawie cały duży słoik), 1-2 łyżeczki oliwy lub oleju, 1 łyżeczkę octu, pieprz i sól do smaku.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, pojemnik
Jak podawać?
Moim zdaniem surówka jest najlepsza do pieczonych skrzydełek z ziemniakami, mięs z sosem. Gorąco polecam, jest bardzo łatwa, robię ją sama od kilku lat, a mam lat 15:)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Dominika |