Ciasto wuzetka kojarzy się z dawnymi warszawskimi smakami, a jego nazwa ze słynną trasą W-Z. Mnie przypomina małe, przytulne kawiarenki, w których unosi się zapach parzonej kawy i czekolady. Wuzetkę kochamy za mocno nasączone ciasto i jego czekoladową nutę, a także za dużą ilością bitej śmietany.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
6 jajek,
¾ szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao.
Poncz:
szklanka wody,
pół szklanki cukru,
łyżka spirytusu,
łyżka soku z cytryny,
zapach rumowy.
Krem:
1 litr śmietany kremówki – 30-36 procent,
łyżka cukru waniliowego,
pół szklanki cukru pudru,
dwa zagęszczacze do śmietany,
100 g marmolady owocowej.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą kwadratową blachę wylać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Przygotować syrop.
Wodę gotować z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści, dodać spirytus, olejek rumowy i sok cytrynowy.
Syrop wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęszczaczami.
Blaty ciasta nasączyć ponczem.
Dolny posmarować marmoladą, na nią wyłożyć bitą śmietanę (trochę zostawić do dekoracji).
Przykryć drugim blatem.
Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę, następnie pokroić na kwadraty i udekorować pozostawioną śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |