Wuzetka - Przepis

Przepis kulinarny
Wuzetka Zobacz 10 zdjęć

Ciasto wuzetka kojarzy się z dawnymi warszawskimi smakami, a jego nazwa ze słynną trasą W-Z. Mnie przypomina małe, przytulne kawiarenki, w których unosi się zapach parzonej kawy i czekolady. Wuzetkę kochamy za mocno nasączone ciasto i jego czekoladową nutę, a także za dużą ilością bitej śmietany.

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki,
6 jajek,
¾ szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao.

Poncz:

szklanka wody,
pół szklanki cukru,
łyżka spirytusu,
łyżka soku z cytryny,
zapach rumowy.

Krem:

1 litr śmietany kremówki – 30-36 procent,
łyżka cukru waniliowego,
pół szklanki cukru pudru,
dwa zagęszczacze do śmietany,
100 g marmolady owocowej.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao.

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą kwadratową blachę wylać ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Ciasto wystudzić i przekroić na pół.

Przygotować syrop.

Wodę gotować z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści, dodać spirytus, olejek rumowy i sok cytrynowy.

Syrop wystudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęszczaczami.

Blaty ciasta nasączyć ponczem.

Dolny posmarować marmoladą, na nią wyłożyć bitą śmietanę (trochę zostawić do dekoracji).

Przykryć drugim blatem.

Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę, następnie pokroić na kwadraty i udekorować pozostawioną śmietaną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt28 zł

Wuzetka: Podobne przepisy

Wuzetka: wypróbuj również

13 super prezentów dla mamy

... Poduszki Pilov – idealny prezent dla mam, które uwielbiają słodkości, a nie zawsze mogą sobie na nie pozwolić. Poduszki w kształcie loda, wuzetki czy muffinki pozwolą bez poczucia winy rozkoszować ...

dawno temu

Pomysł na sylwestra – finger party

... z naszych mas (jajeczno – pieczarkową, lub jedną z serowych) i wyciskamy po małej porcji (mniej więcej takiej, jak bitej śmietany na wuzetce) na każdą kromeczkę. UWAGA Masy nie dajemy na samym środku ...

dawno temu

Powiązane Tematy