Składniki:
2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego,
4 różnokolorowe galaretki,
mogą być biszkopty, ale niekoniecznie,
owoce do dekoracji
Jak przyrządzić?
Rozpuszczamy galaretki (każdą osobno) w szklance gorącej wody, ostudzamy, ubijamy mleko na pianę, dzielimy na 4 części i wlewamy do niego połowę każdej teżejącej galaretki (osobno). Na dno tortownicy układamy biszkopty (niekoniecznie), można także wylewać masę bezpośrednio na dno. Wlewamy po kolei teżejącą piankę i na to taki sam kolor galaretki. i na przemian pianka - galaretka. Na ostatnią piankę układamy owoce i zalewamy galaretką. Jest trochę zabawy, bo warstwy muszą tężeć, by się nie zmieszały, ale efekt jest super.
Potrzebne przybory:
miski, szklanki, mikser i tortownica
Uwagi:
Efektowne ciasto bez pieczenia na urodziny dzieci, na imieniny babci czy Dzień Mamy. Gdy dysponujemy dużą tortownicą, proponuję wziąć 3 puszki mleka i 2 x po każdym kolorze galaretki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | SAMMY |