Składniki:
0,5-1 kg świeżej dyni, 2 średnie cebule, śmietana kremówka słodka, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Zasmażyć drobno posiekaną cebulę w średnio wysokim garnku, dodać drobno pokrojoną dynię (bez pestek), zalać wodą, tak aby wszystkie warzywa były zanurzone, dodać 1 łyżkę soli i ćwierć łyżki pieprzu. Jak już dynia będzie miękka, zdjąć z ognia i wszystko zmiksować (jeśli wyjdzie za rzadkie, to można jeszcze postawić na ogień, aż zgęstnieje, bez przerwy mieszając), po trochu dodając śmietany wedle uznania.
Potrzebne przybory:
mikser, drobne sitko
Jak podawać?
Jak kto lubi. Samo, z pieczywem, na makaronie (najlepiej ravioli) lub jako puree dla niemowlaków (w tym przypadku nie przesadzać ze śmietaną).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | ryfcio |