Składniki:
6 dojrzałych pomidorów,
5 skrzydełek z kurczaka,
kawałek wołowiny (np. łopatka),
włoszczyzna,
łyżka masła,
sól i pieprz,
2 litry wody.
Jak przyrządzić?
Płuczemy mięso i włoszczyznę i gotujemy w wodzie na rosół.Pomidory kroimy na ósemki i wrzucamy do rondelka, w którym wcześniej rozpuściliśmy łyżkę masła. Pomidory dusimy na malutkim ogniu 35 minut.Wyjmujemy mięso i ugotowaną włoszczyznę (powinna być miękka, a wywar aromatyczny).Przecieramy na sitku pomidory wprost do rosołu. Na sitku powinny zostać tylko skórki i pestki.Doprawiamy i gotujemy wszystko 5-10 minut.
Potrzebne przybory:
dwa rondelki, sitko, łyżka
Jak podawać?
Tradycyjnie w głębokich talerzach :)
Uwagi:
Zupa nie zawiera żadnych sztucznych substancji typu kostka rosołowa czy koncentrat. Jest to przepis mojej babci z okresu, kiedy jeszcze takie rzeczy nie były dostępne. Smakuje wybornie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Nana |