Składniki:
Podaję przepis na jedną osobę, każda nowa porcja to zwielokrotnienie składników:
1 woreczek ryżu (najlepiej brązowego),
0,5 główki kalafiora,
1 pierś kurczaka lub (rzadziej) indyka,
1 jajko,
0,5 cebuli,
olej do smażenia, torebka curry, sól
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brązowy zazwyczaj wymaga więcej czasu. Wodę do ryżu solimy jedną łyżeczką soli.Kalafior myjemy i rozdrabniamy palcami na cząstki o średnicy mniej więcej monety 5 zł.Pierś drobiową kroimy na dość cienkie paski.Cebulę siekamy drobno.Na patelni podgrzewamy olej, dosypujemy do niego łyżeczkę curry, mieszając w celu uniknięcia skrystalizowania przyprawy.Wrzucamy paski piersi drobiowej, posypujemy szczyptą curry.Gdy drób jest już usmażony, dodajemy cebulę i kalafior, posypujemy szczyptą curry. Smażymy krótko, tak aby warzywo nie stało się miękkie i pozostało później lekko chrupiące.Dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, posypujemy curry. Następnie wbijamy jedno jajko, mieszamy i zasmażamy. Oczywiście posypujemy curry. Na koniec doprawiamy solą wedle uznania.
Potrzebne przybory:
Wybierajmy dużą patelnię. Sam ryż zajmie ją całą, a musimy pomieścić jeszcze resztę składników.
Jak podawać?
Można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, ale jak każdy ryż, smakuje wyśmienicie po odstaniu 10 minut pod przykryciem.Bardzo dobry również po ostygnięciu.
Uwagi:
Ważne, aby w końcowej fazie przygotowania potrawa nie stała się sucha. Aby tego uniknąć, dodane jajko nie może się całkowicie ściąć. Można też dodać więcej oleju w trakcie smażenia. Ważne, by potrawa była w miarę "wilgotna".Zamiast piersi można też zastosować krewetki wymoczone w zimnej wodzie i soku z cyryny, a następnie usmażone w głębokim oleju. Wtedy oczywiście czas przygotowania się wydłuża.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | martin |