Składniki:
Ryż Arborio 1 szklanka (jest dość drogi, więc jeśli jesteśmy skąpcami, to wystarczy pospolity parboiled, również wychodzi - 2 torebki), krewetki 1 opakowanie (wszystkie rodzaje - ja najczęściej używam koktajlowych - najważniejsze jest, by były obrane), 1/2 cukinii, szafran (bez tego ani rusz - to jest podstawowy smak i esencja nie tylko tej potrawy, ale wszystkich rodzajów risotta), wytrawne wino białe - 1 butelka (do potrawy 1 lampka, do wypicia cała reszta), bulion warzywny 1 szklanka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, masło, parmezan (ewentualnie).
Jak przyrządzić?
Potrawa jak wszystkie dobre rzeczy jest prosta i mało skomplikowana. Na początek proponuję wypić lampkę wina i sprawdzić, czy się nadaje. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i lekko przesmażamy wcześniej pokrojoną w plasterki cebulę. Czas na łyk kolejnej lampki wina. Zaraz po zeszkleniu cebuli smażymy cukinię pokrojoną w cienkie ćwiartki. Po przesmażeniu składników dodajemy drobno posiekany czosnek i krewetki. Kiedy wszystko się przesmaży, wlewamy lampkę wina w siebie i na patelnię. Jednocześnie zwiększamy ogień na maksymalny i czekamy, aż wino wyparuje (ale Boże uchowaj - nie z nas!). Kolejnym etapem jest dodanie najdroższej przyprawy świata - szafranu. Kiedy składniki zaczną przybierać przepiękny, złotawy kolor, oznacza to, że najwyższy czas na wsypanie na patelnię ryżu. Lekko przesmażamy ryż i wlewamy bulion - tyle, aby przykrył ryż i wszystkie składniki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką patelnię i wyczekujemy momentu, kiedy ryż wchłonie cały płyn. Uprzyjemniamy sobie czas kolejną lampką wina (ja zazwyczaj na tym etapie jestem zmuszony otwierać kolejną butelkę) i w miarę możliwości kontrolujemy, co się dzieje na patelni. Ewentualnie dolewamy bulionu, gdyby wyparował, a ryż byłby twardy. Jeżeli ryż jest miękki, to potrawa jest gotowa. Szkoła uczy, aby odstawić patelnię z ognia, dodać do potrawy troszkę masła i posypać parmezanem (to ostatnie w miarę upodobań). Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia i wino - duuużo wina, i ktoś, z kim byśmy to wino wypili
Jak podawać?
Na talerzu, przy stole. Można też prosto z patelni.
Uwagi:
Radość z gotowania polega na tym, aby robić to z kimś i dla kogoś.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 duże |
Kaloryczność | pojęcia nie mam |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | krzysiek |