Składniki:
biszkopty, herbata, śmietanka tortowa, cukier puder, dwie galaretki, owoce
Jak przyrządzić?
Dwie galaretki rozpuszczamy w litrze wody i czekamy do ostygnięcia, niech się trochę zetnie, żeby nie było w 100% płynne. W międzyczasie, gdy galaretka się ścina, na dnie naczynia, w którym zrobimy ciasto, rozkładamy biszkopty, w wolne przerwy można pokruszyć biszkopty, zeby tworzyło to podstawę ciasta. Biszkopty należy polać wcześniej przygotowaną herbatą, żeby nasiąkły, ale nie przesadzać, bo będzie wszystko pływało - wystarczy pół szklanki. Śmietankę tortową wraz z cukrem pudrem miksujemy na wolnych obrotach, cukru dodaje się do smaku. Należy próbować, żeby wyszła odpowiednia masa, którą rozprowadzamy jako kolejną warstwę (na biszkopty). Rozkładamy owoce i zalewamy na wpół ściętą galaretką i wkładamy do lodówki, czekamy, aż się zetnie. Smacznego!
Jak podawać?
Na zimno.
Uwagi:
Ja lubię wersję malinową (galaretka, owoce), ale wiadomo - nie zawsze sezon pozwala ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | BUZKOWA |