Składniki:
Farsz:
1 kg kiełbasy zwyczajnej,
3 duże cebule,
pół główki czosnku (zmiażdżony),
puszka kukurydzy konserwowej,
puszka czerwonej fasoli konserwowej,
puszka białej fasoli konserwowej,
koncentrat pomidorowy (ok. 4 łyżeczek),
sól (ok. pół łyżeczki),
pieprz (czarny, ziołowy i cayenne - po pół łyżeczki),
chili (łyżeczka),
sos tabasco.
Naleśniki:
mąka,
woda,
mleko,
jajko,
szczypta pieprzu,
sól,
łyżeczka bazylii suszonej,
2 szczypty gałki muszkatołowej.
Jak przyrządzić?
Naleśniki jak zwykle, ilość zależnie od upodobań (żarłok zje trzy:).Grzejemy patelnię (suchą!), kroimy kiełbasę w cienkie plastry i obsmażamy (tłuszcz z kiełbasy będzie naszym tłuszczem do smażenia). Trzy cebule kroimy w piórka i wrzucamy dopiero, kiedy kiełbasa się zesmaży. Solimy i pieprzymy, żeby zmiękło, i smażymy dalej do miękkości cebuli. Wrzucamy pozostałe składniki farszu, doprawiamy (nie odcedzamy czerwonej fasoli, resztę oczywiście tak) i dusimy do zgęstnienia.Gotowy farsz zawijamy w naleśniki i wstawiamy do piekarnika (ok. 100 stopni) do podgrzania.
Potrzebne przybory:
patelnia, piekarnik z blachą, nóż
Jak podawać?
Ciepłą, bezpośrednio z piekarnika.
Uwagi:
Oprócz farszu można w naleśniku zawinąć również plasterek mozzarelli lub zapiec naleśniki posypane tartym serem. Zamiast z naleśnikami można podać farsz z ryżem.Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Mufek |