Składniki:
200 g makaronu,
15 dag chudego boczku,
5 dużych pieczarek,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
posiekana natka pietruszki,
200 ml gęstej śmietany,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w paski, wytopić na patelni, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pieczarki pokroić, posolić, usmażyć szybko na dużym ogniu. Na dno rondla wlać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, lekko podsmażyć (jak się przypali, to bedzie smród).Do czosnku z oliwą wlać śmietanę, pogotować na małym ogniu ok. 3 minut, dodać wysmażony boczek i pieczarki.Tak przygotowanym sosem polać makaron ugotowany na półtwardo. Posypać natką i wcinać!
Uwagi:
Ważne, aby do sosu dodać jak najmniej tłuszczu z boczku, tłusty będzie niesmaczny i ciężkostrawny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |