Faszerowana oberżyna - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 oberżyny (wybierać niezbyt duże, są lepsze),
200 g mielonego mięsa (wg uznania wołowe, mieszane lub drobiowe),
1 mała papryka (drobno pokrojona),
2 średnie pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone),
1 średnia cebula (posiekana dość drobno),
2 ząbki czosnku (posiekane lub rozduszone wg uznania),
ewentualnie trochę tartego sera (żółty, parmezan lub może być też feta),
sól, pieprz, majeranek, inne zioła wg uznania, może być posiekana natka pietruszki,
bułka tarta lub gotowa panierka typu „złoty kurczak” (bardziej chrupiąca),
2 woreczki ryżu.

Jak przyrządzić?

Oberżyny dokładnie umyć, przeciąć na pół wzdłuż, nie odcinać zielonej części. Za pomocą ostrego noża naciąć miąższ ok. 1 cm od brzegu i delikatnie, nie uszkadzając skórki, wydrążyć łyżeczką, odłożyć miąższ na bok, będzie potrzebny. Wydrążone połówki dobrze posolić, najlepiej grubą solą (jak macie) i odstawić, aby oddały niepotrzebny sok i lekko zmiękły – ok. 1 godz.Farsz: W tym czasie pokroić w kostkę miąższ, na dość głębokiej, rozgrzanej patelni lub w rondlu roztopić troszkę tłuszczu (wszystko zależy od tego, czy jesteście na diecie czy nie). Ja używam łyżeczki masła i trochę oleju, mniej podatne na przypalanie, a polski smak masełka jest nieodzowny. Gdy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, wrzucić paprykę, cebulę, miąższ – podsmażyć ok. 3 min na średnim ogniu, następnie dorzucić mięso, pomidory dobrze posypać pieprzem i majerankiem (innymi ziołami), nie solić! Podsmażyć ok. 5 min, dodać czosnek i podlać bulionem – kostką rosołową (lub prawdziwy, jeśli uchował się w lodówce) ok. pół szklanki, w razie potrzeby dolać. Dusić pod przykryciem prawie do miękkości jarzyn (dojdą w piecu), zestawić z ognia. Jeśli zdecydowaliście się dodać fetę, to dorzućcie ją teraz dobrze rozduszoną lub pokrojoną w kostkę, i dobrze połączcie z resztą farszu.Faszerowanie: po godzinie oberżyny wypłukać z soli pod bieżącą wodą, wysuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Możecie faszerować połówki oberżyny, polecam dość dobrze przydusić pierwszą warstwę, wypełnione farszem polejcie troszkę sokiem, który został na patelni, posypcie ewentualnie tartym serem (polecam parmezan) oraz bułką tartą lub panierką. Tak przygotowane zapiekać w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stop) ok. 25 min. Oberżyna musi być miękka, soczysta, a panierka zrumieniona.

Jak podawać?

Podawać z ryżem, ziemniakami puree lub zieloną sałatą.

Uwagi:

Doskonałe ciepłe lub letnie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Autorbati81

Faszerowana oberżyna: Podobne przepisy

Faszerowana oberżyna: wypróbuj również

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

... w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami Grzyby podsmażamy na patelni ... faszerowane szynką Masę do nadzienia ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... odciętym wcześniej wierzchem i zapiec w piekarniku. Przekąskę tą warto jednak podawać także w surowej postaci. Do dekoracji przyda się natka lub listek bazylii.Pomidory faszerowane ryżem Zasada przygotowania ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ... się z drobiem i z łatwością może stanowić ...

dawno temu

Jajka faszerowane na ostro

... . Najpierw ugotuj jajka na twardo. 2. Kiedy będą gotowe, wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem, chrzanem, imbirem i przyprawami. 3. Farszem do jajek napełnij białka. 4. Niech dzieło, czyli jajka faszerowane, zakończy kleks z majonezu i ...

dawno temu

Przystawka z ogórków - efektowna i pyszna

... Przystawka na imieniny... myślisz, myślisz i nic ciekawego nie przychodzi ci do głowy. A ogórki? Zbyt pospolite? A może ogórki faszerowane? To już zupełnie co innego. Przeczytaj jakie pyszności będą się w nich kryły, a nie będziesz już miała ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... , co sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni. Ilość specjałów, jakie można przygotować na bazie kabaczka zaskakuje oryginalnością. Dziś kilka słów o tym, jak można go wykorzystać komponując dania faszerowane. ... komponując ...

dawno temu

Powiązane Tematy