Składniki:
2 oberżyny (wybierać niezbyt duże, są lepsze),
200 g mielonego mięsa (wg uznania wołowe, mieszane lub drobiowe),
1 mała papryka (drobno pokrojona),
2 średnie pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone),
1 średnia cebula (posiekana dość drobno),
2 ząbki czosnku (posiekane lub rozduszone wg uznania),
ewentualnie trochę tartego sera (żółty, parmezan lub może być też feta),
sól, pieprz, majeranek, inne zioła wg uznania, może być posiekana natka pietruszki,
bułka tarta lub gotowa panierka typu „złoty kurczak” (bardziej chrupiąca),
2 woreczki ryżu.
Jak przyrządzić?
Oberżyny dokładnie umyć, przeciąć na pół wzdłuż, nie odcinać zielonej części. Za pomocą ostrego noża naciąć miąższ ok. 1 cm od brzegu i delikatnie, nie uszkadzając skórki, wydrążyć łyżeczką, odłożyć miąższ na bok, będzie potrzebny. Wydrążone połówki dobrze posolić, najlepiej grubą solą (jak macie) i odstawić, aby oddały niepotrzebny sok i lekko zmiękły – ok. 1 godz.Farsz: W tym czasie pokroić w kostkę miąższ, na dość głębokiej, rozgrzanej patelni lub w rondlu roztopić troszkę tłuszczu (wszystko zależy od tego, czy jesteście na diecie czy nie). Ja używam łyżeczki masła i trochę oleju, mniej podatne na przypalanie, a polski smak masełka jest nieodzowny. Gdy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, wrzucić paprykę, cebulę, miąższ – podsmażyć ok. 3 min na średnim ogniu, następnie dorzucić mięso, pomidory dobrze posypać pieprzem i majerankiem (innymi ziołami), nie solić! Podsmażyć ok. 5 min, dodać czosnek i podlać bulionem – kostką rosołową (lub prawdziwy, jeśli uchował się w lodówce) ok. pół szklanki, w razie potrzeby dolać. Dusić pod przykryciem prawie do miękkości jarzyn (dojdą w piecu), zestawić z ognia. Jeśli zdecydowaliście się dodać fetę, to dorzućcie ją teraz dobrze rozduszoną lub pokrojoną w kostkę, i dobrze połączcie z resztą farszu.Faszerowanie: po godzinie oberżyny wypłukać z soli pod bieżącą wodą, wysuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Możecie faszerować połówki oberżyny, polecam dość dobrze przydusić pierwszą warstwę, wypełnione farszem polejcie troszkę sokiem, który został na patelni, posypcie ewentualnie tartym serem (polecam parmezan) oraz bułką tartą lub panierką. Tak przygotowane zapiekać w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stop) ok. 25 min. Oberżyna musi być miękka, soczysta, a panierka zrumieniona.
Jak podawać?
Podawać z ryżem, ziemniakami puree lub zieloną sałatą.
Uwagi:
Doskonałe ciepłe lub letnie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | bati81 |