Składniki:
Na biszkopt: 4 jajka, 12 dag cukru, 12 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na masę ananasową: 25 dag Kasi, 1 puszka ananasów, 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego.
Blat kokosowy: 5 białek, 20 dag wiórków kokosowych, 1 szkl. cukru, polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Przygotować biszkopt.Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej tortownicy. Piec 30-40 min w temp. 170-180 stopni.Syrop z ananasów uzupełnić wodą do objętości 0,5 l i ugotować w nim budyń. Kasię utrzeć na pianę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas mieszając. Połaczyć z pokrojonymi w drobną kostkę ananasami.Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, ubijać 2-3 min, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec w temp. 190 stopni około 15-20 min.Przygotować polewę. Na biszkopcie rozmarować masę ananasową, nakryć blatem kokosowym i polać polewą.
Uwagi:
Blat kokosowy najlepiej upiec na papierze, wtedy łatwiej się zdejmuje, trzeba odwrócić i ostrożnie zdjąć papier, ciasto może się rozwalić, ale można podać potem w kawałkach, na to polewa. Ciasto może się wydawać trudne, ale jest warte tej pracy. Jest przepyszne, moja rodzina bardzo je lubi. Polecam również moje inne smakołyki. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | mariola-pychotka |