Spaghettini z tuńczykiem i rukolą

Przepis kulinarny

Składniki:

2 małe cebule,
1-2 czerwone papryczki chili,
100 g pomidorków koktajlowych,
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
4 małe łyżeczki kaparów ze słoika,
4 łyżki stołowe białego wina,
1 mała puszka pomidorów pizzowych (mogą być pomidory w kawałkach),
500 g spaghettini (bardzo cienkie spaghetti, ale może być też zwykłe spaghetti),
150 g rukoli,
sól,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym.

Jak przyrządzić?

Cebule obrać i drobno pokroić, papryczki obrać z pestek i pokroić w plastry. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w połówki.Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Cebule i chili poddusić. Dodać połówki pomidorków i kaparów i całość zalać białym winem. Pomidorki do pizzy z puszki dodać i dusić bez przykrywki jakieś 10 minut na średnim ogniu.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente:) Umyć rukolę, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Tuńczyka odcedzić z sosu własnego i rozdrobnić, dodać do całego sosu i chwilkę podgrzać. Spaghettini odcedzić i na ogrzane talerze serwować z przygotowanym sosem i rukolą.

Jak podawać?

Do tego pasuje swieżo starty parmezan i dobre, schłodzone białe wino (wytrawne lub półwytrawne).

Uwagi:

Jest to potrawa lekka, ale sycąca i pyszna.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Trudnośćprosty
Porcje4
Kaloryczność670 kcal porcja
AutorMartyna

Spaghettini z tuńczykiem i rukolą: Podobne przepisy

Spaghettini z tuńczykiem i rukolą: wypróbuj również

Powiązane Tematy