Składniki:
2 małe cebule,
1-2 czerwone papryczki chili,
100 g pomidorków koktajlowych,
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
4 małe łyżeczki kaparów ze słoika,
4 łyżki stołowe białego wina,
1 mała puszka pomidorów pizzowych (mogą być pomidory w kawałkach),
500 g spaghettini (bardzo cienkie spaghetti, ale może być też zwykłe spaghetti),
150 g rukoli,
sól,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym.
Jak przyrządzić?
Cebule obrać i drobno pokroić, papryczki obrać z pestek i pokroić w plastry. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w połówki.Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Cebule i chili poddusić. Dodać połówki pomidorków i kaparów i całość zalać białym winem. Pomidorki do pizzy z puszki dodać i dusić bez przykrywki jakieś 10 minut na średnim ogniu.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente:) Umyć rukolę, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Tuńczyka odcedzić z sosu własnego i rozdrobnić, dodać do całego sosu i chwilkę podgrzać. Spaghettini odcedzić i na ogrzane talerze serwować z przygotowanym sosem i rukolą.
Jak podawać?
Do tego pasuje swieżo starty parmezan i dobre, schłodzone białe wino (wytrawne lub półwytrawne).
Uwagi:
Jest to potrawa lekka, ale sycąca i pyszna.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 670 kcal porcja |
Autor | Martyna |