Sałatka z rukolą
KAROLINA • dawno temuPomysłów na sałatek nigdy dość, zwłaszcza gdy zamierzamy choć trochę zadbać o swoje zdrowie. Oczywiście nie za dużo mamy okazji, aby poznane receptury wypróbowywać w środku zimy, gdy rządzi nami nieodparta chęć zjedzenia kiszonej kapusty. Na szczęście te mroźne dni już dawno za nami, dlatego też warto wykorzystać czas, w którym z łatwością możemy kupić pełne wartości odżywczych i dość tanie warzywa i owoce. To właśnie na ich podstawie możemy wyczarować zachwycające feerią barw i kolorów sałatki. Obok tych najbardziej znanych, jak sałatka cezara albo sałatka grecka, warto jest sięgnąć nieco dalej i nie bać się łączyć różnych, nawet tych na pierwszy rzut oka niepasujących składników. Warzywem o bardzo specyficznym smaku jest rukola. Zawsze miałaś ochotę jej spróbować? Nie trać okazji i już teraz zobacz, jaką sałatkę możesz przyrządzić, wykorzystując tę niezwykłą sałatę. Zanim jednak przedstawiony zostanie przepis na sałatkę z rukolą, dobrze jest dowiedzieć się o tym wyśmienitym warzywie czegoś więcej.
Sałata rukola
Liściesałaty rukoli posiadają bardzo specyficzny smak i aromat, z tego też powodu trudno przejść obok niej obojętnie. Jedni ją uwielbiają za dość ostry smak, drudzy natomiast wyczuwają nawet jej odrobinę w każdej potrawie, której zjedzenia odmawiają. Jednak aby przekonać przeciwników jedzenia rukoli, dobrze jest poznać sposoby na jej wykorzystanie w kuchni. To niezwykłe warzywo stosowane jest przede wszystkim jako dodatek nadający charakter dość mdłym z natury produktom. Dlatego, jeżeli przygotowujesz sałatkę z rukoli, na pewno pojawi się w niej awokado, owoce morza bądź mozzarella. Co więcej, właściwości rukoliwykorzystywane są do nadawania musztardzie jeszcze większych walorów smakowych. Oprócz tego, jedzenie tego wyśmienitego warzywa niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. W liściach sałaty rukoli znajduje się bowiem duża ilość witaminy C oraz witamin B i A. Korzystając z przepisu na sałatkę z rukoli, dostarczysz swojemu organizmowi także liczne sole mineralne. Nie czekaj zatem i wykorzystaj świeże owoce i warzywa, tworząc wyśmienitą sałatkę z truskawkami i rukolą.
Przepis na sałatkę z rukoli
Do przygotowania sałatki z rukoli i truskawek będziesz potrzebowała:
- ½ szklanki orzechów włoskich łuskanych,
- 1 dużego pęczka rukoli,
- 2 szklanek świeżych truskawek,
- 1 opakowania sera camembert,
- 2 łyżek octu balsamicznego,
- 1 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Liście sałaty dokładnie myjemy i pozostawiamy do osuszenia. W tym czasie siekamy orzechy włoskie, a także kroimy truskawki na małe plasterki. Następnie należy pokroić ser camembert na drobne paski i przygotować sos, mieszając oliwę z octem, a także szczyptą soli i pieprzem. Kolejnym krokiem jest ułożenie rukoli na talerzach i kolejno dodawanie do niej pozostałych składników. Na koniec pozostanie nam zwieńczenie dzieła poprzez polanie całości wcześniej przygotowanym sosem z octu i oliwy. Jeżeli nie posiadasz sera camembert, możesz zastąpić go parmezanem bądź mozzarellą.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze