Składniki:
1 ½ garści rukoli, 8 szt. pokrojonych na połówki pomidorków cherry, 3 szt. pokrojonych suszonych pomidorów z oleju, 5 ząbki posiekanego marynowanego w ziołach czosnku, 2 -3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, starty parmezan, polewa na bazie octu winnego np. z miodem i figami.
Sos:
Wymieszać:
1 ½ łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwekbazylię, świeżo zmieloną sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Na umytą rozłożoną na talerze rukolę ułożyć połówki pomidorów, dodać wymieszane ze sobą orzechy*, czosnek i suszone pomidory, polać sosem, następnie obficie posypać startym parmezanem. Udekorować polewą na bazie octu balsamicznego. Smacznego!
*Orzechy włoskie wrzucić do rondelka z niewielką ilością mleka, podgrzać do zagotowania, zestawić z ognia i pozostawić na ok. 2 min. Odcedzić orzechy i posiekać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kaja |