Składniki:
4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
4 zółtka,
1 masło roślinne w kubku małe,
2 łyżki śmietany (30%),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
słoik jabłek prażonych 1 l,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki bułki tartej,
0,5 szklanki cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i posypania blachy.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać mąkę, cukier, żółtka, masło roślinne, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wszystko razem zagnieść. Podzielić na 4 równe kulki, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do zamrażalnika. Zamrażać ok. 3 godzin. Nasmarować tłuszczem blachę i wysypać bułką tartą. Zetrzeć 3 kulki ciasta na dno, następnie dać słoik jabłek wymieszanych z bułką tartą i cynamonem. Następnie na warstwę jabłek delikatnie położyć ubitą pianę z białek wymieszaną z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Następnie na wierzch zetrzeć ostatnią kulkę zamrożonego ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 1,5 godziny.
Jak podawać?
Po upieczeniu można efektownie udekorować ciasto jeszcze w blasze cukrem pudrem, tworząc kratkę.Należy do tego celu użyć papierowych pasków wyciętych chociażby z gazety - układamy je w kratkę i posypujemy całość cukrem pudrem przez sitko. Potem delikatnie zdejmujemy paski i wzór gotowy :)
Uwagi:
Gdy będziemy ubijać białka na pianę (ja robię to mikserem na najwyższych obrotach), to pod koniec ubijania dopiero dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | cała blacha :) |
Autor | Aniołek |