Składniki:
Herbatniki (na dużą blachę około 3 paczek podwójnych),
krakersy solone - 2 długie paczki,
1 mleko skonensowane słodzone,
1 krem karpatka gotowy w 5 min (jedna z firm robi taki, do którego dodaje się tylko mleko i się miksuje i po 3 min jest gotowy), ale może być i tradycyjny krem,
2 ramy do ubijania,
gorzka czekolada.
Jak przyrządzić?
Mleko skondensowane gotujemy (w puszce) przez około 1,5 godz. do 2 godz. Odstawiamy do ostudzenia (nie otwieraj gorącego mleka w puszce). Gdy mleko wystygnie, zabieramy się do ciasta.Na spód blachy o boku ok. 40 cm układamy herbatniki, na herbatniki wykładamy krem karpatka, na krem wykładamy krakersy, na nie kajmak przygotowany ze skonensowanego mleka. Na kajmak warstwa krakersów, na krakersy ubita rama z 2 łyzkami cukru - może być też śmietana 30% około 1/2 l. Na śmietanę ścieramy gorzką czekoladę. Smacznego!
Uwagi:
Ciasto pyszne, nie za słodkie, szybkie i nieskomplikowane, a bardzo efektowne. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Sammy |