Składniki:
6 sporych, zgrabnych, umytych i nieobranych ziemniaków,
8 ząbkow czosnku,
5-8 łyżek gęsiego smalcu (ilość zależy od waszej diety),
majeranek,
sól i świeżo mielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy na łódeczki, tzn. wzdłuż na ósemki. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Posypujemy majerankiem (albo przyprawą do ziemniaków), solą i pieprzem. Czosnek w koszulkach (tzn. nieobrany) wkładamy do naczynia z ziemniakami (raczej pośrodku) i to wszystko zalewamy smalcem z gęsi (wyjmijcie go wcześniej do miseczki i odstawcie, żeby się rozpuścił, nie podgrzewać!). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do pieca nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 35 minut (wszystko zależy od pieca).
Jak podawać?
Można dorzucić skwarki i jeść bez dodatków, ja podaję ze schabowym.
Uwagi:
Dość tłuste.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | bati81 |