Krokodylki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 kg ogórków (najlepiej małych), 4 łyżki soli, 8 łyżek oleju, 1-3 łyżeczki chili, 2 główki czosnku, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru.

Jak przyrządzić?

Ogórki przekroić wzdłuż na połowę (większe na 4 części), zasypać w naczyniu solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wytworzony płyn, a ogórki posypać chili i drobno posiekanym lub przeciśniętym czosnkiem - wymieszać. Odstawić na minimum 12 godz. Z oleju, octu i cukru przygotować zalewę, zalać poukładane w słoikach ogórki i pasteryzować.

Uwagi:

Ilość dodanego chili zależy od indywidualnych upodobań - 2 łyżeczki sprawiają, że potrawa jest dość ostra.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćśredni
Autorstegro

Krokodylki: Podobne przepisy

Krokodylki: wypróbuj również

Używaj suszarki niczym profesjonalistka!

... łatwiejszy, gdy podzielisz fryzurę na ok. 6 równych części. Podczas gdy skupiasz się na jednym paśmie, zabezpiecz resztę spinkami. Długie spinki „krokodylki” posłużą ci także do podpięcia wysuszonych pasm ...

dawno temu

Powiązane Tematy