Składniki:
2 kg ogórków (najlepiej małych), 4 łyżki soli, 8 łyżek oleju, 1-3 łyżeczki chili, 2 główki czosnku, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Ogórki przekroić wzdłuż na połowę (większe na 4 części), zasypać w naczyniu solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wytworzony płyn, a ogórki posypać chili i drobno posiekanym lub przeciśniętym czosnkiem - wymieszać. Odstawić na minimum 12 godz. Z oleju, octu i cukru przygotować zalewę, zalać poukładane w słoikach ogórki i pasteryzować.
Uwagi:
Ilość dodanego chili zależy od indywidualnych upodobań - 2 łyżeczki sprawiają, że potrawa jest dość ostra.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | stegro |