Pikle z ogórków a la Obelix

Przepis kulinarny

Składniki:

Ocet, cukier, sól, woda, koper (kwiaty i łodygi), cebula, ziele angielskie, marchewka i oczywiście ogórki.

Jak przyrządzić?

Ogórki duże obieram ze skórki, kroję na ćwiartki i wykrawam pestki.Do słoika wkładam: duży plaster cebuli, kilka plasterków surowej marchewki, pięć ziarenek ziela angielskiego, koper (kwiaty i łodygi).Wkładam ogórki do słoika - ciasno układając - i zalewam gorącą zalewą.Zakręcam i pasteryzuję ok. 15 minut.Ogórki małe - tak samo jak duże tylko nie wycinam pestek. Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki zimnej wody, stołowa łyżka soli, 1,5 szklanki cukru.Zalewę zagotować dokładnie rozmieszać, nalewać gorącą do słoików.

Potrzebne przybory:

słoiki, nóż, garnek

Jak podawać?

Do dań na zimno lub na gorąco.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
AutorObelix

Pikle z ogórków a la Obelix: Podobne przepisy

Pikle z ogórków a la Obelix: wypróbuj również

Powiązane Tematy