Składniki:
Ocet, cukier, sól, woda, koper (kwiaty i łodygi), cebula, ziele angielskie, marchewka i oczywiście ogórki.
Jak przyrządzić?
Ogórki duże obieram ze skórki, kroję na ćwiartki i wykrawam pestki.Do słoika wkładam: duży plaster cebuli, kilka plasterków surowej marchewki, pięć ziarenek ziela angielskiego, koper (kwiaty i łodygi).Wkładam ogórki do słoika - ciasno układając - i zalewam gorącą zalewą.Zakręcam i pasteryzuję ok. 15 minut.Ogórki małe - tak samo jak duże tylko nie wycinam pestek. Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki zimnej wody, stołowa łyżka soli, 1,5 szklanki cukru.Zalewę zagotować dokładnie rozmieszać, nalewać gorącą do słoików.
Potrzebne przybory:
słoiki, nóż, garnek
Jak podawać?
Do dań na zimno lub na gorąco.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Obelix |