Składniki:
Duże opakowanie śmietanki 18% (0,5 litra),
szklanka mleka,
opakowanie żelatyny spożywczej,
3 różnokolorowe galaretki (np. czerwona, zielona i żółta),
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
może być biszkopt lub herbatniki na spód ciasta.
Jak przyrządzić?
Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, pozostawić do wystygnięcia (nie do stężenia, tylko do ostudzenia). W tym czasie przygotować masę śmietanową: najpierw rozpuścić żelatynę w szklance gorącego mleka i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej żelatyny dolać śmietanę (mieszając, aby nie porobiły się grudki), dodać szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszać. Do każdej z galaretek dolać szklankę masy śmietanowej i miksować mikserem elektrycznym. Tortownicę wyłożyć herbatnikami i nałożyć na nie po kolei masę śmietanową (najpierw jeden kolor, po czym włożyć do lodówki, by stęzała, następnie drugi tak samo jak poprzedni i na końcu trzecią warstwę). Całość pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Jak podawać?
Do ciasta możemy wciskać owoce, bakalie itp. Wierzch również można udekorować, wylewając na całość galaretkę i układając owoce. Można podować z bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | monicz_ka |