Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki,
szklanka cukru,
szklanka śmietany,
jajo,
łyżka octu,
łyżeczka sody,
3 łyżki maku,
2 łyżki kakao,
10-15 dag posiekanych bakalii (orzechów, fig, rodzynek).
Krem:
25 dag masła,
3 jaja,
niepełna szklanka cukru,
półtorej łyżki mąki,
szklanka mleka,
kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego.
Jak przyrządzić?
Ubić jajo z połową cukru, dodać śmietanę, mąkę, reszę cukru i ocet, starannie wymieszać. Podzielić na 3 równe części.Jedną część połączyć z kakao, drugą ze sparzonym makiem, a trzecią z bakaliami. Upiec osobno 3 placki.W wysokim garnku ubić jaja z cukrem, wymieszać z mąką i aromatem na gładką masę.Mleko zagotować, gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką, postawić na płytce ochronnej i energicznie mieszając, podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy.Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce zimnego kremu jajecznego.Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Agi |