Składniki:
6-7 białek, 2 szkl. cukru pudru (miałkiego kryształu), 1 torebka cukru waniliowego. Krem: 2 szkl. śmietany kremówki, 0,5 szkl. cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy. Blachę wyłożyć folią aluminiową, lekko posmarować margaryną lub masłem roślinnym i łyżką kłaść pianę, nadając jej kształt kuleczek. Piec, a raczej wysuszyć w letnim piekarniku (100-120 st.) przez 35-40 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na gęsty krem i sklejać po dwie bezy. Przed podaniem polać bezy bitą śmietaną!
Uwagi:
Zamiast cukru waniliowego można użyc kilku kropli olejku waniliowego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Klausi Er |