Składniki:
Makaron świderki, muszelki, rurki - do wyboru,
dobre mięso mielone - 0,5 kg,
cebula duża,
kolorowe papryki świeże 2 lub 3,
kukurydza konserwowa,
pieczarki,
śmietana słodka 12%, trochę mąki,
zioła prowansalskie, inne przyprawy,
ser żółty do posypania lub mozzarella,
olej,
czosnek.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy tak, żeby był dobry, oczywiście w osolonej wodzie. Mięso smażymy na oleju, dodajemy trochę soli, pieprzu i innych przypraw, jak ktoś lubi. Odlewamy nadmiar tłuszczu i wrzucamy do dużej miski, do której wcześniej powinniśmy wrzucić dobrze ugotowany makaron. Na tej samej patelni (po co myć albo zużywać drugą) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki, wgniatamy czosnek. Jak już będzie wszystko dobre, dolewamy trochę wody i wlewamy, ciągle mieszając, śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Dodajemy zioła koniecznie, bo bez tego ani rusz. Wrzucamy to wszystko do miski z mięsem i makaronem i porządnie mieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy dużą ilością sera i wkładamy do piekarnika. Wyjmujemy po delikatnym zarumienieniu się sera. Gotowe.
Potrzebne przybory:
garnek do makaronu, patelnia, miska, naczynie żaroodporne, łyżka, piekarnik
Jak podawać?
Na talerzu lub w misce, najlepiej jeść widelcem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | rfnigga |