Składniki:
Ok. 20 dag fasolki, kiełbasa, przecier pomidorowy - ok. 3 łyżek, 3 duże cebule, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kostka rosołowa, liść laurowy i ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Fasolkę płuczemy i namaczamy w letniej wodzie na parę godzin (najlepiej zostawiamy ją na noc). Wody nie wylewamy, gotujemy w niej fasolkę ok. 2 godzin na małym ogniu. Smażymy cebulę z kiełbasą i dodajemy do ugotowanej fasolki, gotujemy jeszcze 20 minut. Dodajemy przyprawy do smaku, a pod koniec gotowania przecier pomidorowy. Zagotowujemy.
Jak podawać?
Najlepiej podawać ze świeżą bułką.
Uwagi:
Danie robi się naprawdę szybko, gdyby nie ta fasolka, która się gotuje bardzo długo. Nie wymaga naprawdę żadnych umiejętności kulinarnych. Najlepsza jest trochę ostrzejsza. Polecam i pozdrawiam!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Panama |