Babka babuni - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, pół kostki margaryny Kasia, 1 jajko, 1 szkl. cukru, 2 łyżki dżemu (słodkiego), 2 łyżeczki sody, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao lub połowa opakowania przyprawy do piernika, ewentualnie bakalie, tłuzcz do wysmarowania i bułka tarta do posypania formy.

Jak przyrządzić?

Margarynę, jajko, cukier i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać cynamon i kakao (lub przyprawę do piernika), mąkę, mleko i sodę. Wszystko razem zmiksować (można dodać rodzynki lub posiekane orzechy). Na wysmarowaną margaryną foremkę posypaną bułką tartą wylać ciasto. Piec 40 min.

Potrzebne przybory:

garnek, łyżka, mikser kuchenny, szklanka do odmierzenia mąki i mleka, średnia foremka do bab, talerzyki deserowe

Jak podawać?

Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem, po wystygnięciu pokroić na porcje i rozłożyć na talerzyki deserowe. Smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt8 zł
Autorhelenka

Babka babuni: Podobne przepisy

Babka babuni: wypróbuj również

Powiązane Tematy