Składniki:
2 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, pół kostki margaryny Kasia, 1 jajko, 1 szkl. cukru, 2 łyżki dżemu (słodkiego), 2 łyżeczki sody, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao lub połowa opakowania przyprawy do piernika, ewentualnie bakalie, tłuzcz do wysmarowania i bułka tarta do posypania formy.
Jak przyrządzić?
Margarynę, jajko, cukier i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać cynamon i kakao (lub przyprawę do piernika), mąkę, mleko i sodę. Wszystko razem zmiksować (można dodać rodzynki lub posiekane orzechy). Na wysmarowaną margaryną foremkę posypaną bułką tartą wylać ciasto. Piec 40 min.
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka, mikser kuchenny, szklanka do odmierzenia mąki i mleka, średnia foremka do bab, talerzyki deserowe
Jak podawać?
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem, po wystygnięciu pokroić na porcje i rozłożyć na talerzyki deserowe. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | helenka |