Składniki:
1 kostka margaryny Kasia, 0,6 kg mąki, 4 całe jajka, 2 paczki cukru waniliowego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szkl. cukru, 0,25 l śmietany kwaśnej, dowolne owoce: jabłka, śliwki, jagody, agrest lub mak.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dokładnie zmiksować mikserem. 2/3 porcji wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wyłożyć na ciasto dowolne owoce: jabłka, jagody, śliwki (połówki bez pestek), dojrzały agrest lub mak z puszki. Truskawek nie dajemy, bo puszczą sok. Resztę ciasta rozprowadzić łyżką na wierzchu owoców. Piec w nagrzanym piekarniku. Sprawdzić delikatnie patyczkiem, czy upieczone. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | helenka |