Składniki:
Zielona sałata karbowana, ser feta, puszka kukurydzy, 2 średnie pomidory, 2 średnie ogórki kiszone, zielona cebulka, oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz, cukier.
Jak przyrządzić?
Sałatę umyć, wysuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Ser feta, pomidory i ogórek pokroić w kostkę, odsączyć kukurydzę i dodać do reszty składników. Drobno pokroić zieloną cebulkę. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i cukru zrobić sos winegret. Delikatnie wymieszać pokrojone składniki, polać sosem i ponownie delikatnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
miska, deska do krojenia, ostry nóż, mały zakręcany słoiczek do zrobienia sosu
Jak podawać?
Można ją jeść jako przystawkę, ale też jako dodatek, np. do ziemniaków z pieczoną karkówką. Mniam:)
Uwagi:
Sałatkę najlepiej podawać chwilę po przyrządzeniu, ponieważ sałata szybko więdnie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mika_mouse |