Składniki:
250 g makaronu (rurki lub świderki),
5 dużych marchewek,
1 kg małych cukinii,
1 czerwona papryka,
pasta pomidorowa lub mała puszka pomidorów bez skórki,
6 kulek mozzarelli,
łyżeczka parmezanu,
kostka rosołowa,
sól,
pieprz,
papryka ostra,
bazylia,
oliwa z oliwek,
śmietana.
Jak przyrządzić?
Cukinię, marchewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Oliwę z oliwek podgrzać w sporym garnku i podsmażyć na niej pokrojone warzywa. Po chwili dodać szklankę wody, pomidory, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy i zostawić na małym ogniu na ok. 30-50 min. W międzyczasie ugotować makaron i pokroić mozzarellę w kostkę (zostawiając 2 kulki). Na koniec gotowania sosu należy dodać śmietanę. Ugotować makaron, przełożyć do dużej misy, posypać mozzarellą, parmezanem i polać sosem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch zapiekanki rozłożyć pozostałą mozzarellę pokrojoną w plastry i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Piec, aż ser na wierzchu będzie lekko spieczony na brązowo. Zapiekankę kroić w niewielkie kwadraty i podawać na gorąco.
Uwagi:
Do zapiekanki można dodać o wiele więcej składników, np. szynkę, pietruszkę, por, pieczarki, kukurydzę, ale marchew i cukinia są podstawowymi składnikami. Można również dodać żółty ser, zrobić ją na ostro lub łagodnie, w zależności od upodobań. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna, a przede wszystkim sycąca. Najlepsza na kolację:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | eefcia |