Jajka panierowane z sosem ziołowym

Przepis kulinarny

Składniki:

9 jajek,
100 g majonezu,
100 g chudego jogurtu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i biały pieprz,
4 łyżeczki posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek, rzeżucha),
2 łyżki mąki,
3 łyżeczki bułki tartej,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Jajka gotować przez 8 minut, ugotowane przełożyć do zimnej wody i obrać (8 sztuk).Jogurt wymieszać z cukrem, musztardą i sokiem z cytryny, dodać majonez. Doprawić do smaku i dodać do niego posiekane zioła.Surowe 1 jajko roztrzepać z solą. Ugotowane i obrane jajka panierować w mące i w surowym jajku i w bułce tartej. Jajka chwilę schłodzić, aby panierka dobrze do nich przylegała.Do rondla wlać olej (warstwa ok. 6 cm) i rozgrzać go, jajka ostrożnie wkładać do oleju i smażyć na złocisty kolor. Usmażone jajka wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na pergaminie. Podawać gorące.

Potrzebne przybory:

rondel, łyżka cedzakowa oraz pergamin, ew. ręczniki kuchenne papierowe

Jak podawać?

Jako dodatki bułka francuska lub ziemniaki w mundurkach i sałatka z marchwi i pora.

Uwagi:

Smażenie w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćjedna porcja 491 kcal
Przybliżony koszt10 zł
Autorkalina

Jajka panierowane z sosem ziołowym: Podobne przepisy

Jajka panierowane z sosem ziołowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy