Składniki:
9 jajek,
100 g majonezu,
100 g chudego jogurtu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i biały pieprz,
4 łyżeczki posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek, rzeżucha),
2 łyżki mąki,
3 łyżeczki bułki tartej,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Jajka gotować przez 8 minut, ugotowane przełożyć do zimnej wody i obrać (8 sztuk).Jogurt wymieszać z cukrem, musztardą i sokiem z cytryny, dodać majonez. Doprawić do smaku i dodać do niego posiekane zioła.Surowe 1 jajko roztrzepać z solą. Ugotowane i obrane jajka panierować w mące i w surowym jajku i w bułce tartej. Jajka chwilę schłodzić, aby panierka dobrze do nich przylegała.Do rondla wlać olej (warstwa ok. 6 cm) i rozgrzać go, jajka ostrożnie wkładać do oleju i smażyć na złocisty kolor. Usmażone jajka wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na pergaminie. Podawać gorące.
Potrzebne przybory:
rondel, łyżka cedzakowa oraz pergamin, ew. ręczniki kuchenne papierowe
Jak podawać?
Jako dodatki bułka francuska lub ziemniaki w mundurkach i sałatka z marchwi i pora.
Uwagi:
Smażenie w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | jedna porcja 491 kcal |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kalina |