Składniki:
4 jaja całe, 1,5 szklanki cukru brązowego, 2,5 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki sody, 1 łyżeczka soli, 1,75 szklanki oliwy z oliwek (koniecznie zielonej), 5 dojrzałych bananów, 1 szklanka orzechów (włoskie i laskowe smakują pysznie).
Jak przyrządzić?
Składniki podane wyżej wrzucać dokładnie w takiej kolejności do naczynia średniej wielkości. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Rozgniecione lub posiekane nożem banany i orzechy dodać, nie używać już miksera. Formę można, ale niekoniecznie trzeba posmarować masłem i oczywiście posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w temperaturze 190 st. C przez 55 minut.
Jak podawać?
Pysznie smakuje w dniu upieczenia, a jeszcze lepiej następnego ranka...
Uwagi:
Piekarnik powinien być wcześniej choć trochę podgrzany :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ania lis |