Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jaj,
1,5 szkl. cukru pudru,
1,25 szkl. mąki,
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej,
3 łyżki oleju,
2-3 łyżki ciepłej wody,
1,5 łyżki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao.
Masa:
1 kg gruszek,
galaretka gruszkowa (jest w produktach Delecty),
60 g cukru (ok. 3 łyżek),
40 g cukru pudru,
500 ml śmietanki 30%,
sok z cytryny,
płatki migdałowe lub biała czekolada, kilka listków świeżej mięty.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Żółtka utrzeć cukrem i ciepłą wodą na biało.Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać.Dodać olej, delikatnie wymieszać.Odłożyć 1/3 ciasta, dodać kakao i wymieszać.Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wykładać łyżką na przemian białe i brązowe ciasto do tortownicy. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180-200 stopniach.Masa:Gruszki (najładniejszą zostawić do dekoracji) obrać, pokroić w kostkę, dodać 60 g cukru, ok. 3 łyżek soku z cytryny, zagotować, ciągle mieszając, gotować przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Schłodzić, by galaretka zaczęła lekko tężeć.Śmietankę ubić z cukrem pudrem (można dodać odrobinę soku z cytryny). Biszkopt przekroić na 3 części. Na jeden placek wyłożyć tężejącą masę gruszkową, przykryć drugim plackiem. Połową kremu posmarować ciasto, przykryć trzecim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu, boki posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami z białej czekolady. Tort udekorować kawałkami gruszki i listkami świeżej mięty.
Potrzebne przybory:
mikser, tortownica o średnicy 24-26 cm
Uwagi:
Śmietankę przed ubijaniem trzeba chłodzić co najmniej 8 godzin. Dodatkowo na pół godziny przed ubijaniem wkładam miskę (w której ubijam śmietankę) do zamrażarki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Juliana |