Składniki:
1 l bulionu drobiowego, 2 duże pory, 3 łyżki masła, mleko skondensowane, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, maggi, bułka na grzanki, oliwa z oliwek, zioła prowanalskie, ser żółty (np. radamer).
Jak przyrządzić?
Pory umyć dokładnie, pokroić w talarki grubości ok. 2 cm (białe części) i podsmażyć na maśle na złoto po obu stronach. Zalać gorącym bulionem, chwilę pogotować - ok. 10 min. Dolać mleko skondensowane, przyprawić pieprzem, gałką i maggi. Przygotować grzanki: pokroić bułkę w kostkę, posolić, doprawić ziołami prowansalskimi i uprażyć na patelni z oliwą na złoty kolor - nie przypalić! Gorącą zupę nalać do miseczek, posypać grzankami i tartym żołtym serem. Polecam również jako dodatek dobrą szynkę. Smacznego.
Uwagi:
Zupa jest ultraszybka! Moi znajomi ją uwielbiają i robię ją przy niespodziewanej wizycie głodomorów;-)Nie polecam miksowania porów ze względu na "niteczki", por ma dzięki talarkom smak sam w sobie - smakosze docenią.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | elbi spice |