Składniki:
Biszkopt:
szklanka mąki,
szklanka cukru,
4 jajka,
łyżka octu,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa murzynkowa:
800 ml śmietany 30%,
4 serki homogenizowane waniliowe po 150 g,
6 wafli murzynków,
2 łyżki żelatyny.
Jak przyrządzić?
Wykonanie biszkoptu:Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, powinna się zrobić dość gęsta piana. Wymieszać z ubitymi białkami. Delikatnie domieszać mąkę. Proporcje podane na tortownicę średnicy 24 cm.Wykonanie masy murzynkowej:Kremówkę ubić, dodać serki homogenizowane oraz krem z murzynków (bez wafli) i wszystko zmiksować. Pod koniec miksowania wlać żelatynę rozrobioną z 2 łyżkami letniej wody. Masę murzynkową wylać na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę pokruszyć wafle z murzynków. Wstawić do lodówki.
Uwagi:
Można również na cały placek wylać 1 czerwoną galaretkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | medii |