Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
2 łyżki proszku do pieczenia,
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
kostka masła.
Nadzienie:
dżem - najlepiej własnej roboty,
truskawkowy, wiśniowy.
Jak przyrządzić?
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 4 żółtka (białka będziemy wykorzystywać później), następnie dodajemy masło (musi być miękkie) i wyrabiamy. Czasami, gdy ciasto jest za lepkie, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki i czekamy, aż będzie twarde. Uwaga: jedną część na spód lepiej wyciągnąć wcześniej i ułożyć na dno blachy (blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą). Po włożeniu na dno blachy jednej części smarujemy ją dżemem. Pozostałe dwie części mają być na tyle twarde, żeby nadawały się do tarkowania (duże oczka). Tarkujemy na to drugą część ciasta. Ubijamy pianę z białek na sztywno, następnie dodajemy cukier (ilość cukru można zmieniać w zależności od tego, jak słodki jest dżem) około 3/4 szklanki i ubijamy. Masę białkową kładziemy na ciasto, po czym tarkujemy na to ostatnią część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do około 170-180 stopni i pieczemy do 40 min.
Jak podawać?
Najlepszy na zimno.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | podziomka |