Składniki:
Nieduża pierś indyka,
duża cebula,
mąka,
olej,
mała marchewka,
liść laurowy,
łyżeczka musztardy,
kieliszek octu,
mała ostra papryczka, ząbek czosnku,
garść brązowego cukru,
pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Mięso należy pokroić w plastry w poprzek włókien. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć w woku. Usmażone kawałki zdjąć z woka. Na ten sam olej wrzucić cebulę. Kiedy się zrumieni, dodać drobno startą marchew. Kiedy warzywa zmiekną, dodać cukier i smażyć około minuty razem. Dolać wody. Dodać musztardę, liście laurowe i papryczkę drobno posiekaną. Wrzucić mięso. Powinno dusić się razem kilka minut. Dodać czosnek, pieprz i sól, wlać ocet. Gotować jeszcze chwilę razem. Znakomite z kaszą gryczaną.
Potrzebne przybory:
wok, tarka o dobnych oczkach
Jak podawać?
Z kaszą gryczaną, dzikim ryżem, z buraczkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | fioletka |