Składniki:
Karkówka bez kości, oliwa, piwo, przyprawa gyros, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Dzień przed grillowaniem karkowkę pokroić w plastry grubości ok. 1-2 cm. Do 2 szklanek oliwy wsypać całe opakowanie przyprawy gyros i dobrze wymieszać, pokrojone mięso włożyć do miseczki i zalać oliwą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.Chwilę przed włożeniem na ruszt mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem. Podczas grillowania, gdy karkówka będzie już podpieczona, polać delikatnie piwem.
Jak podawać?
Z lekką sałatką lub surówką.
Uwagi:
Zamiast karkówki możemy użyć innego mięsa, np. łopatki, a nawet filetów z kurczaka lub indyka, ale nie polecam drobiu na grilla, ponieważ bardzo długo się piecze.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mawus |