Karkówka z grilla a la gyros

Przepis kulinarny

Składniki:

Karkówka bez kości, oliwa, piwo, przyprawa gyros, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Dzień przed grillowaniem karkowkę pokroić w plastry grubości ok. 1-2 cm. Do 2 szklanek oliwy wsypać całe opakowanie przyprawy gyros i dobrze wymieszać, pokrojone mięso włożyć do miseczki i zalać oliwą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.Chwilę przed włożeniem na ruszt mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem. Podczas grillowania, gdy karkówka będzie już podpieczona, polać delikatnie piwem.

Jak podawać?

Z lekką sałatką lub surówką.

Uwagi:

Zamiast karkówki możemy użyć innego mięsa, np. łopatki, a nawet filetów z kurczaka lub indyka, ale nie polecam drobiu na grilla, ponieważ bardzo długo się piecze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
AutorMawus

Karkówka z grilla a la gyros: Podobne przepisy

Karkówka z grilla a la gyros: wypróbuj również

Powiązane Tematy